Starview

EEN GLOBAL SENSING ONDERZOEK – GEN-Z DOORGRONDEN

Als internationaal netwerkbureau kunnen klanten van Starcom continue leunen op expertise vanuit het SMG netwerk. Eén van de manieren waarop dit optimaal tot uiting komt is hoe we diepgaande kennis vergaren over specifieke doelgroepen. Want doelgroepen doorgronden, weten welke Experiences drijfveren zijn voor mensen, is in onze ogen onlosmakelijk verbonden met het creëren van de optimale strategie voor onze klanten.

Middels de Global Sensing Investigations is Starcom in staat om in een korte tijd, wereldwijd, zeer specifieke doelgroepen kwalitatief te onderzoeken. Dit keer een nieuw onderzoek naar Gen-Z. Voor deze studie, zijn ruim 125 Human Experience Strategists in meer dan 20 landen de straat op gegaan om te praten met tieners in de leeftijd van 13-18 jaar. Op deze manier hebben wij inzichten die rijk zijn aan lokale data, die tevens in staat zijn een wereldwijde rode draad in kaart te brengen.

Generatie Z, ook wel Gen-Z, is de generatie die nú staat te popelen om de wereld te veranderen. Tiener culturen zijn altijd al verantwoordelijk geweest voor het eeuwige gevecht voor onafhankelijkheid en acceptatie. Het grote verschil met Gen-Z is dat invloed van deze generatie op de markt en cultuur vele malen sneller zijn intrede zal doen. Daarbij is de verachting dat de impact ook veel groter zal zijn dan die van eerdere tiener culturen.

Tijdens de Global Sensing Investigation hebben we vier ontwikkelingen gevonden die kenmerkend zijn voor deze generatie. Ontwikkelingen die merken moeten begrijpen om optimaal gebruik te kunnen maken van de kansen die deze nieuwe generatie gaat bieden. De eerste ontwikkeling die we hebben waargenomen is: Me-Taling. Tieners vandaag de dag zien zichzelf in grote getalen als ondernemer. Start-ups vanuit de slaapkamer zijn aan de orde van de dag. Voor tieners zijn er dus geen belemmeringen om een eigen onderneming te starten. Voor merken geldt, houdt er rekening mee dat door tieners gecreëerde merken wel eens grote concurrentie kunnen gaan vormen.

Gen Z - ME-Tailing

De tweede ontwikkeling die wordt waargenomen binnen de Gen-Z generatie is: Conscious Content. Gen-Z is continue gefocust op het creëren van een doel in het leven, waarbij het creëren van waarde centraal staat. Ze leggen de lat voor zichzelf heel hoog, daarbij voelen ze druk vanuit de samenleving (school, ouders) om te presteren. Deze hoge eisen als het gaat om het creëren van waarde en het vervullen van een doel in het leven stelt Gen-Z ook aan merken.

De derde ontwikkeling die is waargenomen is: Liquid Living – I*R*L-Glyphics & Niche Networking. I*R*L-Glyphics (In Real Life Hieroglyphics), staat voor de ontwikkeling dat tieners niet langer onderscheid ervaren tussen off- en online sociale contacten. De omgangsvormen die binnen social media worden gehanteerd (denk aan de vele afkortingen, social gaming, gebruik van smilies, etc) komt in de offline wereld terug. Een paradox daarbij is dat tieners meer moeite ervaren met sociale momenten in de offline wereld die niet editable zijn. Merken moeten dit fenomeen begrijpen om Gen-Z goed te kunnen begrijpen. Daarnaast geldt voor de ontwikkeling rondom Liquid Living dat er sprake is van Niche Networking: de tieners van tegenwoordig staan continue met elkaar in contact. De sociale groepen waarin ze verkeren worden makkelijk en snel gevormd (rijken daarbij veel verder dan het schoolplein). Binnen deze sociale groepen wordt intensief contact onderhouden. Een negatieve kant: er is ook sprake van constante blootstelling aan pesten. Isolatie van de groep is daarbij eenvoudig bewerkstelligd.

gen z - Typo

Tot slot, de vierde ontwikkeling die we hebben waargenomen, het TL;DR Effect (Too Long Didn’t Read Effect). Voor deze generatie geldt dat merken hun merkwaarde binnen maximaal 8 seconden moeten overbrengen. Gen-Z ontwikkeld vaardigheden die hen in staat stelt efficiënt en probleemoplossend te handelen. Ze zijn in staat om grote hoeveelheden informatie efficiënt te verwerken. De hersenstructuur van deze generatie vertoond hierdoor afwijkingen van eerdere generaties. Echter, Gen-Z is zich ook bewust van de noodzaak om zo nu en dan alle technologie aan de kant te leggen om tot rust te kunnen komen.

Dit is een samenvatting uit de studie naar Gen-Z. Benieuwd Gen-Z voor uw merk gaat betekenen? Of op zoek naar informatie of vragen over Gen-Z of andere Global Sensing Investigations die we hebben uitgevoerd? Dan verwijzen we u graag naar het Insights team of uw contactpersoon binnen Starcom.